Escalada

HISTÒRIA DE L’ESCALADA A BEUDA

Podríem dir que Beuda és com la germana petita de Sadernes, una petita escola on no trobarem 8’s, pocs 7’s, però si 6’s i 5’s, juntament amb algun 4. Una escola de grau mitjà que pot ser ideal per la iniciació a l’escalada o per començar a provar algunes vies de més dificultat, però sempre movent-nos per una escalada accessible a tothom que hi posi ganes. Una altra característica de l’escola és, que ens permetrà iniciar-nos en l’escalada d’autoprotecció, ja que les seves parets són bastant fissurades i permet la col·locació d’assegurances mòbils, combinant-les a gust amb les assegurances fixes.

L’escalada a Beuda comença el novembre del 1989 quan uns joves (Joan Bosch “Lato”, Lluís Oliveres “ Xef ”, Ramon Trulls, Danny Balés, Joan Planas “Eruk” i Pia Lagares) comencen a equipar les primeres vies al sector “Els gossos” i “Iniciació”, vies com l’”ànec lleig, 127, buch, clavaria, etc”. De seguida comencen a equipar el sector “El Castell” amb les vies “Bavaresa Namasté i Garrotxa exòtica”. Ràpidament apareixen per la zona l’Andreu Planas, en Lluís Garganta i en Joan “hippy” que s’uneixen a l’escola.

Cap al ’91-’92 es comencen a equipar les vies de la “Paret Central”, és quan la cosa comença a agafar empenta i es van equipant vies per tota la zona. Sectors com “Reggae”, “Iniciació”, “Yonki”, etc. Comencen a sortir-hi les seves primeres vies.

Al ’97 es fan els primers re-equipaments en les vies més freqüentades, canvi de xapes, noves reunions, etc.

Ja cap a l’any ’98 en Lato obre les vies del sector “Jamaica” per donar un nou impuls a l’escola, ja que amb el pas del temps, i la consolidació de l’escalada a Sadernes, l’escalada a Beuda s’havia apagat una mica.

Després d’un llarg període de 10 anys sense molta activitat oberturista al voltant del 2008, un bon grup format per en Sergi, en Carlos, en Roger i en Jordi, i a vegades en “Xef ”, obren totes les vies de “Jamaica Superior” i n’afegeixen al sector “Jamaica”. Una molt bona feina, però que per desgràcia al cap de poc temps, a finals del ’08 principis ’09, topa amb el temps de prohibicions que també corren ara, Beuda passa a ser zona no autoritzada per l’escalada i l’escola queda abandonada. Ràpidament, però, el col·lectiu de la zona, juntament amb el Centre Excursionista Besalú, es posa a mirar de solucionar la situació, i després d’un llarg període de negociacions es pot tornar a escalar, i esperem que per sempre mes.

El 2011 s’obren 13 vies distribuïdes entre el nou sector del “Riu superior”, tres vies al sector “Iniciació”, una a la “Paret central” i dos a “l’Últim sector”, de la mà dels escaladors locals Josep Grau, Gerard Tubert, David Badia i Sabi Adroher. També aquests mateixos, i gràcies a una subvenció de la FEEC, re-equipen totes les vies que disposaven d’spits vells, algun clau, etc. Per parabolts d’inoxidable, i les reunions desgastades per reunions noves amb anella. Podríem dir que Beuda es queda amb un 95% de les seves vies amb equipament modern i posada al dia.

Un cop feta tota aquesta feina s’editen les primeres ressenyes en format llibret íntegres d’aquesta escola, s’editen un centenar d’exemplars que ràpidament s’acaben.

Del 2017 al 2020 torna a agafar empenta l’afany oberturista amb 20 noves vies a càrrec d’en Joan Bosch “Lato” i Marc Mañas en gran part i Josep Grau, Dani Romagós, Pau Pagès, Núria Puig i en Sergi Martínez obrint algunes altres vies o ajudant-los. La major part d’aquestes es concentren en la zona del “Reggae” i “Reggae superior” però també surt a la llum un nou sector a l’ombra anomenat “TNF-Paret nord”. Una altra via a mencionar és “Salam Aleikum” de 2 llargs a la paret central. Amb aquestes noves vies l’escola de Beuda arribar al centenar de vies.

Amb motiu del 30é aniversari de la primera via al Castellot el 30 de novembre de 2019 es fa la primera trobada d’escalada amb un dinar popular, escalada de caixes i bon ambient. Una vuitantena de persones participen en l’esdeveniment deixant un molt bon gust de boca.

Fins aquí arriba la petita història de l’escalada a Beuda, les pròximes línies les escriurà qui més ho desitgi, l’escola és allà, és de totes i per a totes.

Podeu descarregar-vos les ressenyes completes clicant al següent enllaç:

https://drive.google.com/file/d/1NCPb05w0aEM4hmfVVChEdNFOjkhfRcz0/view?usp=sharing